Kuuluuko vai eikö kuulu?

19.11.2024

Useissa paikoissa pitkin Korpilahtea puheluiden onnistuminen tuntuu olevan kuin sattuman kauppaa.
Heinosniemellä asuvat Annamari ja Risto Maukonen kertovat puhumisen onnistuvan parhaiten pihamaalla.
Maukoset ovat yrittäneet selvittää asiaa matkapuhelinliittymiensä operaattoreiden kanssa, mutta huonolla menestyksellä.
-Meille on sanottu, että kotimme sijaitsee sellaisessa laaksossa, mikä häiritsee puhelimen toimivuutta.
Vespuolella, Vilhuniemellä mökin omistava Keijo Pitkänen puolestaan sanoo, että puhelut onnistuvat parhaiten laiturinnokasta.
-Kun sinne päin anopille soittelee, puhelusta kuuluu välillä sirinää.
Toinen loma-asukas Tarja Vihavainen toteaa, että mökillä saa olla todella rauhassa, sillä puhelimet ehkä toimivat pihalla tai sitten eivät toimi.
-Lievästi sanottuna rasittavaa etsiä edes jotain kuuluvuutta. Vihavaisen loma-asunto sijaitsee Pikku-Kaukuun etelärannalla Rajamäentien varressa.
Pirttipohjassa asuva Maarit Harjula kertoo, ettei kotona toimi minkään operaattorin liittymä.
-Asumme sellaisessa huntassa, kallioiden ympäröimänä. Sain muutettua 5G -liittymästä 4G- liittymään, koska minun puhelimeni ei kerta toimi sillä 4G -liittymälläkään kuin hädin tuskin. Liikkua ei saa yhtään, jos sattuu saamaan puhelun. Tolppia näkyy parhaimmillaan yksi puhelimessa joskus. Minun operaattorini poimii singnaalinsa jostain Rutalahdesta. Ehdotinkin DNA:lle, että laittakaa masto tuohon Kärkisten sillan tolppaan niin alkaisi netti ja puhelin toimimaan.Tämä ei kuitenkaan käynyt. Työpuhelimessa on Telian liittymä ja sen kanssa on ihan sama peli, Harjula kertoo.
DNA:N radioverkoista vastaava johtaja Jaakko Laari sanoo, että kuuluvuusongelmat Suomen kaltaisessa maassa johtuvat nimenomaan useimmiten maaston muodoista.
-Ongelma esiintyy erityisesti haja-asutusalueilla hankalissa maastoissa, missä mobiiliverkon signaali ei ole riittävä.
Mobiiliverkkojen osaston johtaja Tiina Höckert Elisalta kertoo, että taajuuslupiin liittyy peittovelvoitteita, jotka koskevat pysyvästi asuttuja kiinteistöjä.
-Vähän tilanteesta riippuen taajuusalueesta, velvoitteen mukaan tulee kattaa tietty prosenttimäärä talouksista tai pinta-alasta, Höckert sanoo.
Hänen mukaansa asiakkailta tulee yhteydenottoja kuuluvuusongelmista aika ajoin.
-Meiltä käydään käyttöpaikassa selvittämässä tilannetta. Useimmiten asia ratkeaa ulkoisella antennilla. Tämä auttaa usein silloin, kun puhelin toimii paremmin ulkosalla. Mikäli antennin avulla ongelmaa ei saada hoidettua, mietitään muita ratkaisuja. Joskus voi olla esimerkiksi niin, että jollakin toisella operaattorilla on lähistöllä masto, mihin viedään Elisan laitteet.

Suunta-antenneja suositellaan myös DNA:lla.
Yksi ratkaisu puhelimen kuuluvuusongelmiin voi olla myös puheluiden välittäminen Wi-Fi -verkon kautta. Tämä edellyttää tietysti riittävän hyvin toimivia nettiyhteyksiä, voice over Wi-Fi -ohjelmaa ja puhelinta, joka tukee toimintoa.
-Tällä systeemillä voidaan käyttää dataverkkoa paikallisesti puheluita soitettaessa, Jaakko Laari sanoo.
Kuuluvuusongelmien kanssa kamppailevat asukkaat miettivät myös hätäpuheluiden onnistumista. Mikäli puhelin ei saa yhteyttä oman operaattorin verkkoon, puhelin valitsee automaattisesti toimivan verkon. Tosin Korpilahdelta taitaa löytyä niitäkin kolkkia, joissa ei toimi oikein minkään operaattorin verkko.
Operaattoreiden edustajat kehottavat asiakkaita ottamaan yhteyttä operaattoreihin kuuluvuusongelmista.
Heinosniementien varrella asuva Eira Vesala sanoo, että usein puhelin ilmoittaa vain hätäpuheluiden onnistuvan.
-Kenttä on erityisen huono aamuisin ja iltaisin.
Huonosti toimivista puhelinyhteyksistä on monenlaista haittaa. Maukosten kotona oli hiljattain vieras, joka odotti puhelua lääkäriltä. Ilmeisimmin lääkäri oli yrittänyt sovitusti soittaa, mutta vastaanottajan kännykässä puhelusta ei näkynyt jälkeäkään.

Maukoset kertovat, että nettiyhteys toimii, ainakin jotenkuten.
-Pankkiasiat ja sellaiset pystymme hoitamaan, mutta Elisan viihdepaketista luovuttiin, koska se ei vaan toiminut.

Maarit Nurminen

Lue myös nämä: