Kirjoja, lehtiä ja vähän muutakin.
– Kaikki asiakkaat eivät ole siirtyneet nettiin, kirjaston tiskillä asioidaan edelleen ja tehdään esimerkiksi varauksia. Enimmäkseen asiakkaat kyselevät jotain tiettyä kirjaa, tai tietyn kirjasarjan osia, kirjastonjohtaja Liina Mustonen-Luumi kertoo.
– Monet katsovat netistä jonkin tietyn kirjan, jonka haluavat lainata, ja pyytävät apua, jos eivät löydä sitä itse hyllystä. Muutamat asiakkaat kyselevät lukuvinkkejäkin, kun palautavat jo lukemiaan kirjoja, kirjastovirkailija Tuula Vatiainen jatkaa.
– Sellaiset ovat kivoimpia kysymyksiä. Minusta on kiva miettiä asiakkaan kanssa, mikä voisi olla hänelle mieluisaa luettavaa, Liina Mustonen-Luumi toteaa.
Vatiaisen ja Mustonen-Luumin mukaan kirjastolla on paljon vakioasiakkaita, mutta uusiakin asiakkaita tulee viikoittain.
– Monet vakioasiakkaista ovat siirtyneet kokonaan omatoimikäyttäjiksi, niin ettei heitä enää näe ollenkaan, Tuula Vatiainen toteaa.
– Omatoimikirjasto on täällä Korpilahdella hyvin käytetty ja siitä täytyy korpilahtelaisia kiittää, että ongelmia tai häiriöitä ei ole juuri ollut. Näkee, että omatoimikirjastoa arvostetaan täällä, Liina Mustonen-Luumi kiittelee.
Liina Mustonen-Luumi on myös Keljonkankaan ja Säynätsalon kirjastojen johtaja. Asiakaspalvelutyön lisäksi hänelle kuuluu lähiesihenkilön tehtävät, kokoelmatyötä ja kirjaston tiloihin kuuluvia asioita.
– Kokoelmatyö tarkoittaa lähinnä aineistojen poistoa. Koska koko ajan tulee uutta aineistoa, täytyy vanhoja poistaa. Poistoon laitetaan huonokuntoista aineistoa ja sellaista aineistoa, jota ei lainata, Liina Mustonen-Luumi kertoo.
– Meillähän on Jyväskylän kirjastossa kelluva kokoelma, eli aineistolla ei ole kotikirjastoa, vaan kirjat jäävät siihen kirjastoon, mihin asiakas ne palauttaa, jos niihin ei ole varauksia. Uuden aineiston hankinta on keskitetty, aineistoa ei osteta tiettyä yksikköä varten. Hankintaehdotuksia tulee asiakkailta ja niitä toivommekin. Nettisivuilla on lomake hankintaehdotuksia varten, otamme niitä toki vastaan kirjastossakin ja toimitamme eteenpäin.
Kirjojen lisäksi Korpilahden kirjastossa on lainattavana cd-levyjä, seurapelejä sekä ukulele, pääkirjastossa lainattavia soittimia on enemmänkin. E-aineistoa voi käyttää myös omatoimisesti kotoa käsin.
– Kirjaston omaa e-aineistoa meiltä ei kovin paljon kysellä, ilmeisesti ne, jotka haluavat sitä käyttää, löytävät aineiston omatoimisesti. Celia-palvelua kyllä kyselläänkin. Celia oli aikoinaan näkövammaisten kirjasto, nyt palvelu on avattu kaikille, joilla on jokin lukemiseste, vaikkapa luki-vaikeus tai käsien vapina, joka estää fyysisen kirjan lukemisen. Celia-palvelussa on äänikirjoja, joita voi kuunnella tietokoneella tai sovelluksella, lisäksi Celian kirjakerho toimittaa kirjoja cd-levyillä kotiin, Liina Mustonen-Luumi kertoo.
Lasten- ja nuortenkirjoissa lainatuimpia ovat kestosuosikit Risto Räppääjä -kirjat, Tatu ja Patu -kirjat sekä Neropatin päiväkirjat.
– Aikuisten puolella kirjavarauksissa Korpilahdellakin näkyy Satu Rämö -ilmiö. Varatuimpien listalla ovat sekä kaksi häneltä jo ilmestynyttä kirjaa, ”Rósa ja Björk” ja ”Hildur”, että kolmas, vielä hankintalistalla oleva ”Jakob”. Uusimpaan kirjaan on Jyväskylässä yhteensä 564 varausta, kirjoja on tulossa 27 nidettä ja lisäksi viikkolainoihin kuusi nidettä, Mustonen-Luumi kertoo ja vinkkaa, että Satu Rämö on tulossa kirjailijavieraaksi pääkirjastolle 1. marraskuuta.
Kirjastossa on käytettävissä neljä asiakastietokonetta, tulostin ja kopiokone.
– Kaikkia niitä voi käyttää myös omatoimiaikana, tulosteet ja kopiot voi maksaa säästönorsuun. Tietokoneilla voi muun muassa maksaa laskuja, käyttää sähköpostia tai vaikkapa kirjoittaa, aikaa ei tarvitse varata. Koulupäivän jälkeen koululaiset käyvät monesti pelaamassa koneilla, Liina Mustonen-Luumi kertoo.
Kirjastossa on myös pieni kokoustila, jota voi varata, sekä lehtienlukutila, jossa on luettavana niin sanoma- kuin aikakauslehtiäkin. Lehtiä voi lukea myös ilman kirjastokorttia.
– Valitettavasti olemme joutuneet pienentämään lehtivalikoimaa, kun määrärahat pienenevät ja samalla lehtien hinnat nousevat, Liina Mustonen-Luumi toteaa.
– Lehtienlukusalin kalusteiden uusimiseen olen anonut määrärahaa, saa nyt nähdä, miten kaupungin säästöt vaikuttavat siihen.
Kokoustilassa digitutorit opastavat älylaitteiden käytössä joka toinen torstai-iltapäivä. Säännöllisesti kirjastossa käy myös koululaisia ja päiväkotilaisia.
– Ryhmiä käy lähes päivittäin. Neljäsluokkalaisilla on opetussuunnitelmassa kirjavinkkaus ja eppuluokkalaisilla kirjastonkäytön opetusta, he saavat silloin viimeistään kirjastokortin, Liina Mustonen-Luumi kertoo ja Tuula Vatiainen toteaa, että moni hankkii kirjastokortin kyllä jo ennen koulun alkua.
– Kirjasto koetaan tärkeäksi palveluksi, Liina Mustonen-Luumi toteaa.