Hyvinvointialueella rahat vähissä, säästöjä tarvitaan. Miten?

19.01.2024

Syntyykö säästöjä terveyskeskuksia, pitkäaikaishoidon paikkoja lakkauttamalla. Kuka hoitaa ja miten? Toteutuuko yhdenmukaisuus, tasa-arvo, ihmisoikeus, inhimillisyys jne?
Väki vanhenee ja sairastavuus lisääntyy.
Miten lääkäriaikoja saa jo nyt ruuhkaisilta, isojen asutuskeskusten jäljelle jääviltä terveyskeskuksilta, joista nyt jo paikalliset valittavat, etteivät pääse lääkäriin?
Miten toimii hoidon jatkuvuus, jos sattuu saamaan lääkäriajan? Tulee oma lääkärijärjestelmä?
Jos saadaan lisää lääkäreitä, hoitajia, henkilökuntaa, mistä saadaan lisää tiloja? Jo nyt kerrotaan tilojen puutteesta, ahtaudesta. Alkavatko vastaanotot toimimaan kahdessa vuorossa? Mistä niitä säästöjä tulee?
Isommissa yksiköissä olisi hoitoa saatavissa monipuolisemmin, kuten erikoislääkärin palveluita, laboratorio, kuvantamiset, kuntoutus ja niin edelleen. Samalla lääkärireissulla tuskin saa labrakokeita, röntgentutkimuksia, erikoislääkärin vastaanottoa ynnä muuta. Sairaan on joka tapauksessa tehtävä useampi matka, jonka oma vastuu on potilaalle 50 euroa. Tähän lisäksi tulee kustannuksia Kelalle.
Liikkuvat palvelut, digipalvelut.
Millainen on soteauto? Millainen henkilökunta, onko lääkäri, sairaanhoitaja, laborantti, fysioterapeutti, sosiaalihoitaja, terveydenhoitaja (lasten neuvola), autonkuljettaja?
Ketä soteauto palvelee? Ei ainakaan kiireellistä apua tarvitsevia. Missä auto pysähtyy? Missä potilaat odottavat vuoroaan? Miten henkilökunnan tauot, sosiaalitilat? Miten usein soteauto tulee kyläkunnalle? Montako soteautoa Keski-Suomen hyvinvointialueelle? Mitä autot maksavat varusteineen?
Digivastaanotto.
Soitat terveysaseman vastaanoton numeroon, jätät soittopyynnön äänimerkin jälkeen. Odotat puhelimen lähettyvillä soittoa tuntitolkulla uskaltamatta tehdä normiaskareita. Soiton tullessa hätääntyneenä kerrot oireesi ja vaivasi hoitajalle, mikäli muistat kaiken tai osaat ilmaista oireitasi oikein. Hän kirjaa asiasi omakantaan, keskustelee niistä nettilääkärin kanssa. Sitten hoitaja soittaa sinulle saatuaan lääkärin kiinni ja antaa hoito-ohjeita tai antaa ajan, jotta lääkäri soittaa vaikka Oulusta.
Asian hoitamiseen menee kahden työntekijän aika. Tärkeitä havaintoja voi jäädä tekemättä. Hoitajalle sälytetään paljon vastuuta. Kiireellisen hoidon saanti voi viivästyä ja potilaan tila heiketä odotellessa. Toiminta on vähän kuin lasten ”rikkinäinen puhelin” -leikki.
Päivätoiminta.
Missä Toivakan kuntouttava päivätoiminta järjestetään? Huhu kertoo, että vanhuksia kuljetetaan Vaajakoskelle. Miksi? Kustannussäästökö?
Ikääntyneiden ympärivuorokautinen hoito.
Paikkamääriä vähennetään. Mihin laitetaan apua, valvontaa tarvitsevat, jotka eivät pärjää kotona kotihoidon, omaisten turvin? Novan päivystykseenkö? Ei edistä paranemista maata yksin sairaana, avuttomana puhelin tai turvaranneke turvana kotona. Ja meneekö turvahälytys hälytyskeskukseen, missä on vieras ihminen, joka sitten hälyttää apua jostakin?
Pitkäaikaishoidon paikat tarkoitus lakkauttaa vuoteen 2027 mennessä.
Miten yhtälö toimii, kun nytkin Novan päivystys ruuhkautuu vanhuksista, joita ei voi lähettää kotiin ja joita ei kotihoidon 3-4 käyntiä pysty hoitamaan? Missä inhimillisyys? Yhteisöllisen asumisen paikat tuskin sopivat vuodepotilaille, monisairaille vanhuksille.
Lisäksi ei ole inhimillistä, jos sairas vanhus tai nuorempikin siirretään satojen kilometrien päähän omaisistaan, vieraisiin paikkoihin, joissa kukaan ei tule katsomaan, eikä hänellä ole läheistä huolehtimassa. Puhelin on hyvä, mutta kaikki eivät osaa tai pysty sitä käyttämään.
Yhteisöllisen asumisen paikkojen ajattelen sopivan henkilöille, joilla on jonkin verran omaa toimintaa jäljellä ja jotka pystyvät ohjattuun toimintaan. Vuoteeseen hoidettavat tarvitsevat erilaista hoitoa, hoivaosastoa yhteisöasumisyksikköjen rinnalle.
Mikäli terveyspalvelut Toivakassa lakkaavat, mikä on apteekin kohtalo? Lakkaako sekin, jos lääkäripalvelut loppuvat? Toiminnan kannattavuus? Miten ikääntyneet, autottomat saavat lääkkeensä? Kuka neuvoo lääkevaihdoissa? Kaikki ikääntyneet eivät ole kotihoidon asiakkaita. Lapset voivat asua kaukana jopa ulkomailla saakka. Kela ei korvaa lääkkeenhakumatkoja.
Toimiva terveydenhoito. Mitä se on? On paljon hienoja teorioita, suunnitelmia. Arki, käytäntö on kaukana niistä. Kuinka saada ne kohtamaan?

Nim. Vastauksia kysymyksiin odottelee huolestunut, vanheneva toivakkalainen

 

Lue myös nämä:

Puolivälissä

Puolivälissä

Johtunee osin iästä, mutta vuodet tuntuvat kiitävän valtaisalla nopeudella. Käsittämätöntä...

lue lisää