Uuraisten tuoreen ilmastosuunnitelman toteuttamisessa ryhdyttiin heti tuumasta toimeen.
Yksi konkreettinen ilmastoteko on hävikkiruuan minimoiminen. Luonnonvarakeskus Luken arvion mukaan ruokahävikkiä syntyy Suomessa vuosittain noin 360 miljoonaa kiloa, kun mukaan lasketaan koko ruokatuotannosta syntyvä hävikki. Henkilöä kohden ruokaa menee roskiin noin 20–25 kiloa vuosittain.
Muutaman hengen taloudessa ruokahävikin kontrollointi on vielä helppoa, mutta entä kun ruokailijoiden määrä ja ruokahalu vaihtelee suuresti päivittäin.
– Tottakai pyrimme koulukeskuksella tekemään ruokaa aina sopivan määrän, mutta ei se käytännössä voi täydellisesti onnistua, kertoo Uuraisten ruokapalvelupäällikkö Maarit Manninen.
Siksipä talviloman jälkeen koulukeskuksella aletaan myymään koululaisilta syömättä jäänyttä ruokaa myös ikäihmisille. Hinta ei päätä huimaa, annos valtakunnallisestikin maistuvaksi tunnustettua kouluruokaa maksaa 2,50 euroa. Maksu suoritetaan ainakin toistaiseksi vain käteisellä.
Ikäihmisten ruokailuaika on päivittäin klo 12.15-12.45. Ruokapöydän ääressä on tietysti mukava vaihtaa myös kuulumiset kanssaruokailijoiden kanssa, eli tarjolla on ravintoa myös sosiaaliseen nälkään.
– Tervetuloa tänne ruokalaan. Ruokapöydän sisältö ja laajuus vaihtelee päivittäin, eikä erityisruokavalioita pystytä aina huomioimaan, mutta useimmiten on tarjolla oikein ravitseva kokonaisuus, Manninen jatkaa.
Annoksen voi ostaa myös mukaan, silloin pitää ottaa oma astia mukaan.
Jos iso koulukeskus ei ole ennestään tuttu, niin helpoin reitti ruokalaan kulkee talon keskellä. sisänurkassa olevan oven kautta.
Ylijääneen ruuan myymistä yritettiin Uuraisilla jo muutama vuosi sitten, mutta silloin se sai kritiikkiä siitä, että vie lounasravintolalta asiakkaita ja lopetettiin. Nyt jäljellä on enää pizzeria Alansa, jonka erinomaisen herkulliset antimet ovat harvoilla joka päivä arkilounaslistalla. Koulun ylijäämäruokailu on suunnattu ensisijaisesti ikäihmisille, vaikka henkkareita ei kassalla kysytäkään. – HL
Kuva: Uuraisten koulukeskus sijoittui vuonna 2023 sijalle 10 kouluruuan maittavuuskyselyssä yli 300 suomalaiskoulun joukossa. Tässä ruokalan henkilökunta nautiskelee oppilaiden heille valmistamia kakkukahveja. Keskellä ruoka- ja siivouspalvelupäällikkö Maarit Manninen.